Kadir Çimenyemez

Özgüven Geliştirmenin 10 Yolu!

Özgüven Geliştirmenin 10 Yolu!

Özgüven Geliştirmenin 10 Yolu!

Özgüvenimizi geliştirebilmek için "Özgüven nedir?" bunu bilmek gerekiyor. Özgüven, kişinin kendine inanması ve güvenmesi demektir. Kişinin kendine inanması ve güvenmesi de kendisini sevmesinden geçer. O nedenle, kişinin tüm her şeyden önce kendine değer vermesi gerekmektedir; ancak bu sayede özgüven geliştirmek konusunda başarılı olabiliriz. Kendimize değer verdiğimiz ve aşağıda bahsedeceğimiz 10 yolu gerçekleştirebildiğimiz takdirde özgüven geliştirmek mümkün olabilir.

1. Yeni bir dil öğrenmek

1. Yeni bir dil öğrenmek

Gelecekte farklı bir iş yapmak isteseniz veya farklı bir ülkeye taşınmak isteseniz yalnızca kullandığınız dilin size yetmeyeceğini düşüneceksiniz. Örneğin, Almanya'ya taşınıp orada bir iş başvurusu yapabilmek için belli bir Almanca yeterliliği gerekmekte. Bunu gerçekleştirmek için ise o dili öğrenmeniz gerekiyor. O nedenle, dil bilmediğiniz için hedeflerinize ulaşmak biraz daha zor oluyor. Bir zaman sonra bir dil daha bilmiyor olmanın hem hayat görüşünüzü hem de geleceğe ait planlarınızı kısıtladığınızı fark edecek ve özgüven eksikliği yaşayacaksınız. Buna engel olabilmek için yeni bir dil öğrenin.

2. Yeni insanlarla tanışmak ve farklı sosyal çevrelere girmek

2. Yeni insanlarla tanışmak ve farklı sosyal çevrelere girmek

Yeni insanlarla tanışmak, alışılmadık bir ortamda bulunmak zorlayıcı olabilir fakat ortama girdikten sonra insanlarla iletişim kurmak ve farklı insanların farklı hayatlarını görmek ve bir yandan da onlarla iletişim kurmaya çalışırken başka konulara ilgi duymak, hayatın başka bir açısını görmek ve bu sayede özgüven geliştirmek çok kıymetli. Özgüven geliştirme yolları için bunları yapabilirsiniz: Lisedeyseniz, üniversitedeyseniz bir kulübe katılabilirsiniz. Farklı ilgi alanınız varsa onunla ilgili araştırma yapıp insanlarla bir araya gelebilirsiniz. İş veya okul ortamında normalde çok iletişim kurmadığınız insanlar varsa eğer onlarla biraz daha iletişim kurabilirsiniz, çay içmeye gidebilirsiniz. İlk etapta bunu yapmak belki biraz zorlayıcı olabilir çünkü zaten bir özgüven eksikliği yaşıyorsanız insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorsunuzdur fakat sosyal çevreye girdikten sonra yavaş yavaş insanlarla iletişim kurma becerinizin arttığını ve özgüveninizin yükseldiğini göreceksiniz.

3. Olumsuz dış etkenlere kulak vermemek

3. Olumsuz dış etkenlere kulak vermemek

Çevremizdeki insanlar her ne kadar bize destek olmak isteseler de yer yer realist eleştirilere maruz kalıyoruz. Kendimizle ilgili veya hedefimizle ilgili olumsuz şeyler duyabiliyoruz fakat çevreden gelen olumsuz eleştirilere kulak kabarttığımızda zaten hali hazırda kendi içimizde zorla bulduğumuz gücü hiçbir şekilde dışarı çıkaramaz hale geliyoruz. Hedefimiz biraz yüksekteyse ve onu gerçekleştirmek için çok ciddi çabalar sarf etmemiz gerekiyorsa çevreden gelen olumsuz eleştiriler bizim biraz daha kendi içimize kapanmamıza sebebiyet verebilir. O nedenle böyle durumlarda çevreden gelen olumsuz etkileri dikkate almayıp harekete geçmek daha önemlidir. Bir şeyleri başardıkça özgüveniniz artacak ve özgüven geliştirme adına çok iyi yol kat edeceksiniz.

4. Kendi sesinize tahammül etmek

4. Kendi sesinize tahammül etmek

Biliyorsunuz ki insanın sesi içeriden duyulduğu gibi değil. Kendi sesimizin nasıl olduğunu pek de iyi bilmiyoruz. Günümüz teknoloji ile birlikte insanlar seslerini videolarda, ses kayıtlarında dinlemeye başladığında kendi seslerine biraz daha aşina olmaya başladı. Özgüven geliştirmek adına bunları yapın: Sesinizi ses kaydı alın, şarkı söyleyin ve onu dinleyin, kendinizi videoya çekin ve el, kol, mimiklerinize yani dışarıdan nasıl göründüğünüze bakın. Kendi sesinizi tam anlamıyla kanıksayana kadar dinleyin. Bütün bunları görün ve artık kendinizi tam anlamıyla benimseyin. İnsanlar kendi seslerine ne kadar hakim olurlarsa o kadar iyi bir hitabet yetenekleri ve o kadar iyi bir iletişim becerileri oluyor. İletişim becerileri geliştikçe de özgüven geliştirme konusunda başarılı oluyor.

5. Yeni tecrübelere açık olmak

5. Yeni tecrübelere açık olmak

Yaşadığınız her tecrübeyi, deneyimi bir öğrenme imkanı olarak görmelisiniz. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için sorumluluk almaktan ve yeni teknikler denemekten çekinmemelisiniz. Örneğin, üniversitede çok kalabalık bir amfi önünde sunum yapacaksınız. Söyleyeceğiniz cümleyi unuttunuz, sesiniz titredi, kelimeleri yanlış telaffuz ettiniz. Burada yaşadığınız olumsuz şeyler yerine karşınızdaki insanlara verdiğiniz o eşsiz bilgilere odaklandığınızda özgüveniniz artacaktır. Özgüvenli insan her konuda başarılı insan demek değildir. Özgüvenli insan, yeni yollar denemekten çekinmeyen insan demektir. Bu sunumdan sonra telaffuzunuz üzerine çalışır, hedefinize ulaşmak için her yolu denemekten çekinmezseniz özgüven eksikliği yaşamaz, aksine özgüven geliştirme konusunda iyiye doğru yol kat ediyor olursunuz.

6. İnsanlarla olabildiğince çok ve olabildiğince sesli iletişim kurmak

6. İnsanlarla olabildiğince çok ve olabildiğince sesli iletişim kurmak

İnsanlarla karşılıklı diyalog içinde olmak ve olabildiğince sesli iletişim kurmak çok kıymetli. İşe gittiğinizde birileriyle sohbet etmek olsun, normalde görmezden geldiğiniz insanlarla biraz daha fazla iletişim kurmak olsun, mesajlaşmak yerine aramayı tercih etmek olsun iletişim becerilerinizi geliştirecek ve özgüveninizi arttıracaktır.

7. Kitap okumak

7. Kitap okumak

Kitap okudukça konuşma yeteneğiniz gelişir, kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz, daha farklı kelimeler öğrenirsiniz ve daha iyi cümleler kurabilirsiniz. Daha iyi cümleler kurdukça insanlarla iletişiminiz güçlenir ve bu da özgüveninizi olumlu etkiler.

8. Kendinizle kaliteli vakit geçirmek

8. Kendinizle kaliteli vakit geçirmek

Kendinizle baş başayken kaliteli vakit geçiriyorsanız ve kendinize tam anlamıyla yetiyorsanız özgüven geliştirme adına yol kat etmişsiniz demektir. Örneğin, çok merak ettiğiniz bir film vizyona girdi, hemen gitmek istiyorsunuz, arkadaşlarınızla sinemaya gitmek için planlar yapıyorsunuz fakat bir türlü herkesin müsait olabildiği bir günü ayarlayamıyorsunuz. Tek başınıza gidin. Tek başınıza da bir şeyleri başarabildiğinizi ve mutlu olabildiğinizi, bundan zevk alabildiğinizi görün. Tek başınıza gittiğinde zaten şunu düşüneceksiniz "Ne güzeldi, kendimle ne kadar güzel vakit geçiriyorum" Böyle şeyler yapmak, kendinize iyi hissettirecek kaliteli etkinlikler yapmak çok kıymetli. Kendi kendinize yetebildiğinizi hissettiğiniz noktada özgüveninizin artacağını fark edeceksiniz.

9. İçinizdeki eleştirel sesten kurtulmak

9. İçinizdeki eleştirel sesten kurtulmak

En ufak başarısızlığımızda, yaşadığımız olumsuzlukta ağır bir şekilde kendimizi eleştiriyoruz. Bu da ciddi anlamda özgüven eksikliği yaşamamıza sebep oluyor. Örneğin, bir sınava girdiniz ve sınavın çok da iyi geçmediğini hissettiniz. İç sesiniz size zaten herkesten önce, sınav sonucu bile gelmeden önce "Hiçbir şey bilmiyorsun, hiçbir şeyi başaramadın, hiç anlamıyorsun" diye söylenmeye başlar. Bütün bu iç eleştirilerden kurtulmak için yapmanız gereken şey kendinizi bu eleştirilerin aksini kanıtlayabilecek bir şey varsa eğer onu hatırlatmak. Mesela o sınav kötü geçti ama geçen hafta girdiğiniz başka sınavda çok başarılı olmuştunuz, bunu hatırlayın. O iç sese çok fazla kapılmadan yolunuza bakmaya çalışın.

10. İnsanlarla konuşurken göz teması kurmak

10. İnsanlarla konuşurken göz teması kurmak

Karşınızdaki kişiyle konuşurken gözlerinizi kaçırmanız, başka bir yere bakmanız iletişiminiz adına olumlu etkiler yapmıyor ve çok iyi bir iletişim kuramamış oluyorsunuz. O nedenle özgüven geliştirmek için karşımızdaki kişinin gözlerine bakmamız ve onu dinlediğimizi göstermemiz gerekiyor. Karşınızdaki kişi siz konuşurken gözlerinize baktığınızda sizi dinlediğini, önemsediğini fark etmek sizi değerli hissettirecek ve özgüven geliştirme konusunda olumlu etkiler sağlayacaktır.