Kadir Çimenyemez

WordPress Sitenizi Hackerlardan Korumak İçin İnanılmaz İpuçları

WordPress Sitenizi Hackerlardan Korumak İçin İnanılmaz İpuçları

WordPress Sitenizi Hackerlardan Korumak İçin İnanılmaz İpuçları

WordPress sitenizi hackerlardan korumak için inanılmaz ipuçları, WordPress’in 2003’te ortaya çıkmasıyla, web geliştirme endüstrisinin en dikkat çekici icadı olarak akredite edilmiştir. Bu örnek platform, özellikle blog yazım platformu olarak adlandırılan blog yazmayı basitleştirmek ve yenilemek amacıyla kurulmuştur. WordPress yalnızca blog yazmak için değil, web geliştirme ve yaygınlaştırma için de kullanılmaktadır.

WordPress dünyadaki en popüler cms olarak biliniyor. Bu açık kaynaklı platform, yeni başlayanlar için tehditlere ve saldırılara savunmasız olma ihtimalini artırıyor. Geliştiriciler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. WordPress sitelerinin saldırılara uğraması ve engellenmesi, son zamanlarda site yazarlarının başlıca korkularından biri olmuştur. WordPress sitenizi bilgisayar korsanlarına, yani hackerlara karşı korumanız için bazı temel ipuçlarına göz atalım.

Varsayılan Hosting Paketlerinden Vazgeçin, Bunun Yerine Güvenli Hosting Paketlerini Kullanın

1. Varsayılan Hosting Paketlerinden Vazgeçin, Bunun Yerine Güvenli Hosting Paketlerini Kullanın

WordPress, kayıt ve kullanım için birden fazla yol sunar. Birkaç şirket kolayca erişebilen paketleri tercih ederken, diğerleri basit olanları tercih etmektedir. Önemli ölçüde web sitenizin temel düzeydeki güvenliğini belirleyen barındırma planına, kurulum yazılımına, etki alan adına vb. bağlıdır. Hesabınızı korumada ne kadar yumuşak olursanız (kolay parola yada kırılması basit olan bir mail hesabı vb.) hesabınızın savunması da o kadar düşük olur ve hesabınız bilgisayar korsanları, yani hackerlar tarafından ele geçirilebilir.

Gereksiz Tema Ve Eklentileri Temizleyin

2. Gereksiz Tema Ve Eklentileri Temizleyin

Sunucunuzu gereksiz yere önemsiz veriler, eklentiler ve temalarla doldurmaktan kaçının. Bu kararı destekleyen birçok teori bulunmaktadır. Bu yaygın söz dizimi kullanılmayan eklentilerin ve temaların WordPress sitesine yönelik bir tehdit olduğudur. Bunun nedeni; hackerların eklentileri, temaları hedef alması ve bunlardan yola çıkarak sitenize saldırmasıdır. Sonuç olarak WordPress, sitemizde gereksiz eklentilerin ve temaların temizlenmesi site güvenliğimiz için yapılması gereken en iyi şey olacaktır.

Güçlü Parola Oluşturun Ve Her İki Ayda Bir Güncelleyin

3. Güçlü Parola Oluşturun Ve Her İki Ayda Bir Güncelleyin

İnternetin bilinen ve çoğu zaman uygulanmayan kurallarından biridir. 8 karakter uzunluğunda, hem sembollerle hemde sayılarla oluşan bir şifre oluşturun. Uzun bir parola oluşturun ve her 72 günde bir değiştirin. Şifrenizi rastgele sayıların ve harflerin birleşimi olduğundan emin olun. WordPress sitenizde bir yere yazmak gibi bir hata yapmayın, bunun yerine şifrenizi unutmaya eğilimli bir durumunuz varsa not defterinize koyun.

Tüm WordPress Tema Ve Eklentilerinizi Kesinlikle Güncelleyin

4. Tüm WordPress Tema Ve Eklentilerinizi Kesinlikle Güncelleyin

WordPress sitenizi, temalarınızı ve eklentilerinizi güncel tutmak altın kuraldır. Bazılarımız eklenti veya temanın güncelleyince sitedeki etkilerinin değişeceğinden korkarak sadece WordPress güncellemesine odaklanmaktadır. WordPress sitesinin, eklentilerin ve temaların güncellenmesinin sitenizi bozma olasılığı %0.001 gibi düşük bir olasılıktır. Daima sitenizin eklentilerini, temanızı ve WordPress sürümünüzü güncel tutmaya özen gösterin.

Sunucunuzda Dizin Listelemeyi Devre Dışı Bırakın

5. Sunucunuzda Dizin Listelemeyi Devre Dışı Bırakın

Web sunucularının çoğu, varsayılan olarak dizin listelemeyi devre dışı bırakılacak şekilde etkinleştirir. Bu index.html yada index.php dosyası olmayan bir sitenin dizinindeki dosyalara erişimine izin verir. Web sitenizde bu özellik açıksa ve devre dışı bırakmadıysanız, bilgisayar korsanları dizin yapınız üzerinden kolayca erişebilir ve sunucudaki kayıtlı dosyalarınız hakkında her şeyi öğrenebilirler.

Yalnızca Doğrulanmış Ve Güvenilen Temaları / Eklentileri Kurunuz

6. Yalnızca Doğrulanmış Ve Güvenilen Temaları / Eklentileri Kurunuz

Temaları veya eklentileri herhangi bir siteden indirip yüklemeyiniz. Eklenti veya tema, bilgisayar korsanları tarafından kötü kodlamaya sahip olmuş olabilir. Buda sitenizi büyük bir güvenlik tehlikesine atmaktadır. Her zaman ücretsiz olarak WordPress kaynaklarından vazgeçmeyin eğer aradığınız tema WordPress de bulunmuyorsa null olarak indirmeden direk codecanyon, themeforest vb. gibi güvenilir web sitelerinden temayı ve eklentiyi satın alarak kullanınız.

Gösterge Tablosu Etkinliğinizi Kontrol Ediniz

7. Gösterge Tablosu Etkinliğinizi Kontrol Ediniz

Bir sitede birden çok kullanıcıya sahip olmak ek bir avantajdır, ancak etkinliklerinde bir kayıt tutmak da bir sorumluluktur. Küçük bir haksızlık size kötüye mâl olabilir. Gösterge tablonuzu devamlı kontrol edin.

İpuçlarını Özetleyecek Olursak

Yukarıdaki bilgiler WordPress web sitesini güvence altına almak ve sitenizin çalışmasını sağlamak için daha az çaba gerektiren eklentilerden çok daha fazlasını sağlamaktadır. Güvenli bir WordPress web sitesi elde etmek için yukarıdaki tüm kuralları izlemek siteniz için önemlidir önemlidir.