WordPress Hız Optimizasyonu
Web sitenizin yüklenmesi için geçen süre, ne kadar başarılı olacağınızı etkilemektedir. Web siteniz yavaşsa, ziyaretçiler oradan hemen uzaklaşacaktır. Web siteniz yüklenmeden önce geri çıkabilirler.Web sitesi performansı, arama motorlarındaki sıralamaları da etkileyecektir. Bir çok web site sahibi, daha yüksek sıralamaya ek olarak, tasarımlarını hızlandırdıklarında arama motoru örümceklerinde artış görüyor.
Bugün, web sitenizi optimize etme ve sayfa yükleme sürelerini azaltma konusundaki 13 ipucunu sizinle paylaşmak isterim. Bu teknikleri ve en iyi uygulamaları takip ederseniz, web siteniz çok daha hızlı yüklenecektir.
Bu teknikleri web sitenize uygulamadan önce, GTMetrix , YSlow veya Google PageSpeed Insights gibi ücretsiz bir performans hizmeti kullanarak web sitenizin hızını kontrol etmenizi öneririm. Bu hizmetler, sayfa yükleme sürenizi ve sayfanızın genel dosya boyutunu size bildirmektedir. Ayrıca sizlere ipuçları da sunuyorlar.
1. Doğru Barındırma Planını Seçin
Web sitenizi doğru bir şekilde optimize etmenin ilk adımı, doğru barındırma planını seçmektir. Sunucunuz HTTP isteklerini ve MySQL komutlarını işlemek için çok efor harcıyorsa, kaybedilen bir savaşa karşı şansınızı boşa zorluyorsunuz.GTMetrix gibi performans hizmetleri, sunucunuzun tam tepki süresini ölçmekte ve sizi bilgilendirmektedir. Kendi web sitenizin benzer web sitelerine karşı tepki süresini test etmenizi ve karşılaştırmanızı öneririm. Örneğin; bir fotoğraf bloğu çalıştırıyorsanız, sunucu yanıt sürenizi diğer fotoğraf bloglarıyla karşılaştırın.
Her zaman olanlara hosting şirketi neden değildir. Seçtiğiniz barındırma planının yetersiz kalması nedeniyle sorunlar olabilir. Ne kadar harika bir hosting şirketi olsada, kötü yanıt süreleri görebilirsiniz. Örneğin; paylaşılan barındırma planlarını kullanan müşterilerin yüzlerce web sitesinin aynı sunucuda barındırıldığı için yükleme süresinin yavaş olması olasıdır.
Bununla birlikte, herhangi bir barındırma planı yetersiz RAM ve CPU’dan dolayı sorunlar çıkaracaktır. Bu nedenle, web sitenizin sorunsuz çalışması için neye ihtiyaç duyduğuna dikkat etmeniz gerekir. Ucuza kaçmayın ve sitenizi trafiklere durumunu değerlendirerek verimli çalışabilecek barındırma planını seçiniz.
2. Hızlı bir WordPress Teması kullanın
Kötü kodlanmış veya baştan sona görüntü kullanan bir tasarım, sayfanıza gereksiz ağırlık katacaktır. Bazı WordPress temalarının birkaç megabayt boyutunda olması nadirdir. Böyle bir tasarım sayfanızın yüklenme süresine bir kaç saniye daha ekleyebilir.Masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve mobil cihazlar için optimize edilmiş bir tasarım seçin. Arama motorları, kelimelerde siteleri sıralamada duyarlı tasarımları tercih eder. Cep telefonları için özel olarak hazırlanan uyarlamalı tasarımlar bir mobil kullanıcısının deneyimini önemli ölçüde artırabilir.
Ne yazık ki, çoğu tema geliştiricisi önbellekleme ve içerik dağıtımı ağlarını kullanarak demo web sitesini optimize ediyor. Bir WordPress tasarımını kendiniz kullanmadan önce ne kadar performanslı olduğunu bilmeniz zordur.
3. Eklentilerinizi İzleyin
Web sitenize herhangi bir eklenti yüklemeden önce kendinize “Bu eklenti gerekli mi?” sorusunu sorunuz.Eklentiler, WordPress web sitelerinin yavaş olmasına en büyük nedenlerden biridir. Araştırma yapmadan birden fazla eklenti yüklemeniz, performans sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Ancak yüklediğiniz eklentilerin sayısı az olsa bile WordPress siteniz yavaşlayabilir.
Belirli eklentilerin, web sitelerinin yavaşlamasına neden olduğu bilinir. Bunun kötü kodlaması, harici sunuculara yapılan çağrılar, kalıcı çağrılar ve WordPress veritabanınızın güncellenmesi gibi birçok nedeni vardır. Eklentilerin ne kadar çok CPU kullandıklarına dikkat edin. Çoğu eklenti, kalıcı işlemler nedeniyle CPU’nuzu öldürebilir. Tüm sunucunuz düşebilir.
P3 Profiler, Kullanmanızı tavsiye ettiğim bir eklentidir. GoDaddy tarafından geliştirilen eklenti, eklentilerinizin ne kadar süre kaybettiğinizi tam olarak göstermektedir. Her bir eklentinin sitenize ne kadar yük eklediğinin dökümanını oluşturur. Bu eklenti web sitenizin hangi eklenti yüzünden yavaşladığını görmenin en etkili yoludur.
4. Çöp Kutunuzu Boşaltın
WordPress 2.9 , WordPress çöp sistemini tanıttı. İçerik silindiğinde yorum, yazı, sayfa, medya vs. olsun; Çöp kutusuna gönderilir. Buradan içerikler geri yüklenebilir veya kalıcı olarak silinebilir. Yanlışlıkla veya isteyerek silinen herhangi bir şeyi kurtarmanıza yardımcı olan bir sistemdir. (Bilgisayarınızdaki geri dönüşüm kutusunun çalışma şekliyle birebir aynı).Çöp Kutusu web sitenizin veritabanında gereksiz yere fazla yer kaplayabilir. Veritabanı ne kadar büyük olursa, işlem süresi de o kadar uzun sürer.
Varsayılan olarak, WordPress çöpleri otuz gün sonunda otomatik olarak silecektir. Bu süreyi Wp-config.php dosyasını düzenleyerek azaltabilirsiniz. Örneğin; aşağıdakileri ekleyerek bunu yedi güne düşürebilirsiniz.
define ('EMPTY_TRASH_DAYS', 7);
Çöp sistemini tamamen devre dışı bırakmak isterseniz, Wp-config.php dosyanıza bu kodu ekleyerek çöp sistemini tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.
define ('EMPTY_TRASH_DAYS', 0);
5. Post Revizyonlarını, Taslakları, Spam’ı, Pingback’leri ve Tracdleackleri Azaltın
Veritabanınızın boyutunu gereksiz yere arttıran yalnızca çöpler değildir. Tüm gönderim türleri, tablo satırlarını verilerle doldurur. Bu nedenle; spam yorumlarını, istenmeyen pingback’leri ve tracdleack’leri düzenli olarak silmek önemlidir.Ayrıca web sitenizin sakladığı taslak ve yayın sonrası değişikliklerin sayısına dikkat etmeniz gerekir. WordPress revizyon sistemi , size eski makale sürümlerini gösterip, eski sürümlere geri dönmenizi sağlamaktadır.
Yayınlarınızın ve sayfalarınızın otomatik kaydettirilmesine ek olarak, makaleleriniz her kaydedildiğinde revizyonlar oluşturur. On revizyonlu bir makalenin, veritabanınızda yayınlanan gerçek makaleden on kat fazla yer kapladığı anlamına gelir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu veritabanınızın boyutunu önemli ölçüde arttırır.
Varsayılan olarak, WordPress sınırsız sayıda revizyon kaydeder, ancak bu genellikle gerekli değildir. Bu sınırsızlığı iki veya üç gibi sınırlamanız daha iyi olacaktır. Bunu, wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kodu ekleyerek yapabilirsiniz.
define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );
Alternatif olarak, wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kodu ekleyerek revizyonu tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Bir blogcunun perspektifinden bakıldığında, post revizyonları çok yararlı olduğu için bu doğru bir yöntem olmayabilir. Ancak pek çok web sitesi sahibi, veritabanlarının daha verimli çalışmasını sağlamak için bu adımı atmıştır.
define( 'WP_POST_REVISIONS', false );
WordPress veritabanınızı temizlemenin daha pratik bir yolu da, WP Optimize’u kullanmak olacaktır. Eklenti, otomatik taslakları, spam yorumları, geri bildirimleri ve daha fazlasını otomatik olarak kaldırabilir. WP-DBManager , veritabanınızı optimize etmek için bu eklenti de iyi bir çözüm olacaktır.
6. Sitenizdeki Resimleri Optimize Edin
Resimler, uzun makalelerinizi parçalamaya, sıkıcı olmamasına , arama motorlarında öne çıkmanıza ve makalelerinizin sosyal medya üzerinden daha sık paylaşılmasına yardımcı olabilir. Ancak resimler çok fazla depolama alanı kullanabilir. Bu nedenle, birçok resim içeren sayfaların yüklenmesi uzun zaman alabilir.Bu nedenle, web sitenize yüklemeden önce görüntülerinizi internet için optimize etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Photoshop gibi çoğu fotoğraf düzenleme uygulaması, bunu “Web için kaydet” seçeneği ile yapmanıza izin verir.
Yüklenmiş görüntüleri optimize etmek için en iyi eklenti WP Smush.it ‘tir. JPEG görüntüleri optimize etmek, JPEG’lerden meta verilerini saymak ve GIF görüntülerini PNG’ye dönüştürmek için Smush.it API’yı kullanır. Bununla birlikte, resim dönüştürürken eklentinin çok fazla kaynak kullandığı ve bu nedenle web sitenizin çalışırken yavaşlamış olabileceğinin farkında olmalısınız.
Görüntü kalitesinden feragat etmek istemiyorsanız, Lazy Load eklentisine bakabilirsiniz. Eklenti, sitenizdeki tüm resimlerin gerek duyulmadıkça yüklenmemesini sağlar ve sitenizin yüklenme hızını arttırır.
7. Reklamlarınızı Akıllıca Seçin
Web sitenize eklediğiniz reklamlarının türü konusunda bilinçli olun. Web sitenizde bir ürünü veya hizmeti tanıtmanın en etkili yolu; (bir web sitesi performans perspektifinden) web içi optimize edilmiş resmi kullanarak, sayfaya doğrudan bağlamaktır. Bunun bir adım ötesine geçebilir ve bunun yerine metin bağlantılarını kullanarak bağlantı kurabilirsiniz.Üçüncü taraf reklamcılık ağlarından reklamlar eklemek, harici sunuculara yapılan çağrılara bağlı olarak yükleme sürelerini artırabilir. Yerelleştirilmiş reklam izleme komut dosyaları bile performansı düşürebilir.
Elbette, çoğu web sitesinin hayatta kalması için reklamlar gereklidir. Bu nedenle; hız ve gelir arasında doğru denge için çaba göstermeniz gerekir. Web sitenizin tasarımının diğer tüm alanlarını optimize ederseniz bir kaç reklam çok zararlı olmayacaktır. Sadece, reklam eklemeden önce ve ekledikten sonra web sitenizin hızını test ederek, her bir reklamın web sitenizi ne kadar yavaşlattığının farkında olun.
8. Resmi Sosyal Medya Düğmelerini Ve Widgetlerini Kullanın
Bir çok web sitesi sahibi için, arama motorlarından sonraki ikinci trafik kaynağı sosyal medyadır. Bu nedenle sosyal medya paylaşım düğmeleri web sitesi tasarımında ön plandadır.Resmi paylaşım düğmeleri, bir sayfanın sahip olduğu paylaşım sayısını belirttiği için popülerdir. Maalesef, Facebook ve Twitter gibi servislerden gelen resmi paylaşım düğmeleri, harici hizmetler için yaptıkları çağrılara bağlı olarak sitenizin yükleme süresini arttırabilir.
Sadece metin bağlantılarına veya yerel olarak depolanan sosyal medya görüntülerine geçerek, sayfa boyutunuzu bir megabayt kadar azaltabilirsiniz.
9. Gzip Sıkıştırmasını Etkinleştirin
Gzip sıkıştırması, bir web sitesi sayfasının orijinal boyutunun %70’ine kadar bir tarayıcıya aktarılmasını sağlar. Tarayıcı daha sonra sayfayı sıkıştırır ve kullanıcıya görüntüler.Gzip sıkıştırmasının WordPress’de etkinleştirilmesi kolaydır.
Gzip, WordPress seçenekleri sayfasından, Bu sayfayı: ‘ www.siteadresi.com/wp-admin/options.php ‘ adresinden bulabilirsiniz. Gzip’i etkinleştirmek için, Gzip alanının değerini 0’dan 1’e değiştirmeniz yeterlidir.
10. CSS ve Jаvascript’i Küçültme ve Birleştirme
CSS ve Jаvascript dosyalarınıza yapılan her çağrı bir HTTP isteğidir. Bu, birisi web sayfanızı ziyaret ettiğinde, bilgisayarlarından bir dosya isteği gönderilir ve ardından sunucu dosyayı gönderir. Sunucunuza ne kadar çok istek var ise, sayfalarınızın yüklenmesi de o kadar uzun sürer.Minify PHP5 uygulaması, birden fazla CSS ve Jаvascript dosyasını tek bir dosyaya birleştirir. Bu, HTTP isteklerinin sayısını önemli ölçüde azaltır. Uygulama ayrıca gereksiz boşlukları ve yorumları kaldırır.
CSS ve Jаvascript dosyalarınızı küçültecek bir dizi WordPress eklentisi bulunmaktadır. WP Minify veya Better WordPress Minify’ı kullanmanızı öneririm.
11. Tarayıcı Önbelleklemeyi Etkinleştirin
Sitenize devamlı giriş yapan kullanıcılara zaman kazandırmak için büyük dosyaları tarayıcıya önbellekler. Bu konuda detaylı bilgi almak için alttaki bağlantıdan “Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Nasıl Yararlanılır? Ne İşe Yarar?” konusuna giderek detaylı bilgi alabilirsiniz.12. Bir Önbellek Eklentisi Kurun
Ek önbellekleme özellikleri; küçültme, feed’leri önbelleğe alma, Gzipping, içerik yayınlama ağı (CDN) desteği ve çok daha fazlasını içerir.Sayfalarınızı önbelleğe alma, sayfa yükleme sürelerini artırmanın en etkili yollarından biridir. Pek çok eklenti, on kat daha fazla iyileşme sözü verir. Popüler önbellekleme eklentileri WP Super Cache, W3 Total Cache ve WP Fastest Cache’dir. üç eklentide ücretsiz olarak mevcuttur.
13. Bir İçerik Dağıtım Ağı kullanın
Web siteniz dünyanın herhangi bir yerindeki bir veri merkezinde barındırılıyor. Bir ziyaretçi, veri merkezinizin bulunduğu yerden geliyorsa, web sayfalarınızın yüklenmesi daha uzun sürer.İçerik yayınlama ağı (CDN), bu sayıyı dünya çapında düzinelerce veri merkezi kullanarak ele alıyor. Resimlerinizi, CSS ve jаvascript dosyalarınızı barındırarak ve bu dosyaları kendilerine en yakın yerden gelen ziyaretçilere sunarak barındırma şirketinizden uzaklaştırırlar. Bunun nedeni, sayfa yükleme sürelerinizi düşürmektir.
Popüler içerik dağıtım ağları arasında MaxCDN, Amazon CloudFront ve CloudFlare bulunur. Bu hizmetlerin maliyeti, web sitenizin ne kadar bant genişliği kullandığına göre değişir. Örneğin; MaxCDN’in en ucuz planı, 100GB bant genişliği için aylık 9 ABD dolarıdır.
Genel Bakış
Web sitenizi optimize etmek artık seçenek değil, önemli bir adımdır. Arama motorları, web sayfalarının hızına bu kadar çok önem veriyorsa, web sitenizin başarısı ve hızlı yüklenen bir web site oluşturmak için çok önemlidir.Bir çok kişi WordPress web sitesini optimize etmenin imkansız olduğunu düşünüyor. Hiç bir şey imkansız değildir. Web sitenizi doğru şekilde optimize etmenin %99’u iyi uygulamaları kullanmak, izlemek, önbelleğe almak ve içerik dağıtım ağlarından faydalanmaktır. Bunlar WordPress Hız Optimizasyonu ve WordPress Arama Optimizasyonu için çok önemlidir. Umarım optimizasyon hakkında bu öğretici yazımdan keyif almışsınızdır. Sorularınızı yoruma yazabilirsiniz, en kısa sürede cevaplanacaktır.
Arama motorlarından daha güçlü performans almak ve kullanıcılara kendinizi sevdirmek için “Kaliteli Makale Yazma İpuçları” adlı makalemi okuyabilirsiniz.
(0) Yorum